Site Map – Macedonian

About Us – Macedonian

Robyn Gillespie, B.N., M.P.H.(advanced)., MPHAA

Robyn has worked previously as a Registered Nurse and is currently a PhD candidate at the University of Wollongong. She is interested in improving the communication of health information for older Australians. Robyn is a Member of the Public Health Association of Australia.

Lindsey Harrison, B.A (Hons), M.A., M.Sc., PhD, MPHAA.

Lindsey is an Honorary Senior Fellow in the School of Health and Society at the University of Wollongong. She has many years of experience in public health teaching and research. Her main interest has been studying how the conditions of everyday life affect health. Lindsey is a Member of the Public Health Association of Australia.

Judy Mullan, B.A., B.Pharm., PhD., FSHPA.,

Judy has over 25 years of experience as a pharmacist and is currently a senior lecturer in the Graduate School of Medicine at the University of Wollongong and the Illawarra Health and Medical Research Institute (IHMRI) theme leader (scientific) for Ageing and Chronic Conditions. Judy is interested in improving aged care and medication self-management and in communicating health information. Judy is a fellow of the Society of Hospital Pharmacists of Australia.

Funding

This work was supported by the Multicultural Health Service Health Reform Transitional Organisation Southern Cultural Diversity Health Enhancement Grant South Eastern Sydney and Illawarra Shoalhaven Local Health Districts.

Acknowledgements

We wish to thank all family caregivers who shared their time and stories to guide the development of the information in this website.

The experience of consultants, Christiaan van Zanen Evelyn Jelercic and Leissa Pitts has been helpful throughout this project. We also thank the facilitators of family caregiver support groups and their interpreters.

Special thanks

To our readers:

  • English: Heather Clark
  • Italian: Shereen Quartarone

Sound Engineer:

  • Sam Gillespie

The recording studios at Pulse 94.1FM radio station

And the web design team at the Centre for Academic Systems and Resources

Содржина

1. Како да најдете информации за лековите на вашиот близок

Разговарајте со докторот на вашиот близок
Разговарајте со аптекарот на вашиот близок
Побарајте да се проверат лековите
Побарајте листа на лековите
Побарајте копија од листата на Информации за потрошувачите и нивните лекови (Consumer Medicine Information sheet)
Каде да најдете информации за лековите на интернет
Научете повеќе за генеричките лекови
Користете прведувачки услуги кога е потребно

2. Како да бидете сигурни дека вашиот близок на време ќе ги земе лековите

Кутии за лекови во кои треба да се стават таблетите
Зборувајте со аптекарот за пластично пакување (blister packs)
Размислете за користење на потсетник за лекови

3. Корисни совети за да му/и помогнат на вашиот близок да ги зема лековите исправно и редовно

4. Како да водите грижа за себе

5. Други места каде што можете да се обратите за помош

Листа на организации што можете да ги контактирате за информации и помош
Кликни за да се вратиш назад Кликнете за следната страница

За повеќе информации за преведувачката служба

За повеќе информации за преведувачката служба:

Телефонска преведувачка служба (Translating and Interpreting Service (TIS) National) Телефон 131 450 Интернет страна: Free interpreting services
Кликни за да се вратиш назад Кликнете за следната страница

За информации каде да побарате повеќе помош, како лице од семејството што се грижи за близок што има деменција

За информации каде да побарате повеќе помош, како лице од семејството што се грижи за близок што има деменција:

Национална служба за помош за деменција 1800 100 500 (National Dementia Helpline 1800 100 500)
Тимот за вршење увид во потребите за нега на лица во години (Aged Care Assessment Team)
Интернет страна: Aged Care Australia
Здружение за помош на лицата што се грижат за близок што има деменција (Carer’s Australia)
www.carersaustralia.com.au
Центар за одмена и поддршка ‘Carelink‘ 1800 052 222 (Respite and Carelink Centre 1800 052 222)
Јавете за во Мултикултурната здравствена група за поддршка на лица што водат грижа и нега за некој близок (Contact your local Multicultural Health Carer’s Support Group)
Кликни за да се вратиш назад Кликнете за следната страница

За инфромации за производи и опрема што ќе ви помогне да им ги давате лековите на вашиот близок

За инфромации за производи и опрема што ќе ви помогне да им ги давате лековите на вашиот близок:

Центри за самостојно живеење Телефон 1300 885 886
Интернет страна: ILC Australia
Технологии за помош за луѓе што имаат деменција
Dementia Technologies

Потсетници за лекови

Потестник наречен ‘Таб тајмер‘ (TabTimer)
Телефон 1300 822 846
www.tabtimer.com.au
Безбеност и подвижност Птд Лтд (Safety and Mobility Pty Ltd)
Телефон (02) 99839520
http://www.safetyandmobility.com.au/
Кликни за да се вратиш назад Кликнете за следната страница

Корсни бесплатни книги за лица од семејството што се грижат за некој близок

Корсни бесплатни книги за лица од семејството што се грижат за некој близок:

Деменција: искуствотото на водење грижа за друг. Се наоѓа на: Dementia – The Caring Experience
Живеење дома со деменција. Се наоѓа на: At Home With Dementia
Кликни за да се вратиш назад Кликнете за следната страница

Други места каде што можете да се обратите за помош

Други места каде што можете да се обратите за помош

Подолу се наведени организации што може да ви користат и каде што можете да се обратите за помош и информации.

За информации за деменција и Алзхајмерова болест јавете се кај:

Здружение на Австралија за Алзхајмерова болест (Alzheimer’s Australia)
Интернет страна: Fight Dementia
Телефон: 1800 100 500
Некои материјали се преведени.
Советодавната служба за однесувањето на лицата со деменција (Dementia Behaviour Management Advisory Service)
Интернет страна: DBMAS
Телефон: 1800 699 799    Достапна 24 часа на ден, 7 дена во неделата
Мултикултурните здравствени служби во вашата држава.
Кликни за да се вратиш назад Кликнете за следната страница

Како да водите грижа за себе

Водењето грижа за некој што има деменција може да биде многу заморно.
  • Побарајте помош од семејството или пријателите.
  • Обидете се да организирате некого со кого ќе можете да го оставите вашиот близок одредено време секоја недела за да можете да се одморите.
Исто така би можеле да организирате вашиот близок да отиде во дневен центар за лица во години. За да може тоа да се организира, стапете во контакт со Тимот за вршење увид во потребите за нега на лица во години (Aged Care Assessment Team) при најблиската регионална болница.
Покрај вашиот доктор и аптекар, можете да добиете корисна поддршка во секое време на денот или ноќта од Советодавната служба за однесувањето на лицата со деменција (Dementia Behavioural Management Advisory Service).
  • Телефон: 1800 699 799. 24 часа на ден
  • Интернет страна: DBMAS Site
Може да ви помогне ако разговарате со други луѓе кои исто така се грижат за некој што има деменција. Можеби ќе можете да споделите корисни идеи или едноставно да зборувате за тоа што ве загрижува. Добро место за средба со други луѓе е групата за поддршка за лица што се грижат за близок што има деменција. За информации за групите за поддршка во вашето подрачје ве молиме јавете се на бројот на Националната служба за помош за деменција 1800 100 500 или побарајте огласи во весниците на вашата заедница за времето кога се одржуваат средбите на групите за поддршка. Локалните општини исто така имаат именик на организациите шти нудат поддршка.
Има исто така и групи за луѓе кои зборуваат други јазици покрај англискиот. За податоците за контакт на вашата накблиска група, јавете се кај Координаторот на програмата за лица што се грижат за близок со деменција или Мултикултурната здравствена служба во локалната болница.
Кликни за да се вратиш назад Кликнете за следната страница